Erdészettudományi Közlemények / 2. évfolyam / 1. szám / 89-105. oldal
előző | következő

Erdészeti utak szubjektív állapotfelvétele és értékelése

Kisfaludi Balázs, Primusz Péter, Péterfalvi József és Markó Gergely

Kapcsolat a szerzőkkel

Levelező szerző: Kisfaludi Balázs

Cím: H-9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.

e-mail cím: kisfaludi[at]gmail.com

Kivonat

Az erdészeti utak megépítésük után fenntartásra szorulnak. A jó járhatóság megőrzése érdekében a fenntartási munkákat a teljes úthálózat állapotának és a nehéz forgalom nagyságának ismeretében a megfelelő időben és módon kell végrehajtani. Az informatika és a digitális technika felhasználásával létrehozható egy olyan hatékony eszközrendszer és mérési módszer, amelynek segítségével az erdészeti utak állapotáról kis időráfordítással tájékozódhatunk. Az intézetünkben kifejlesztett digitális szubjektív állapotfelvételi és állapotértékelési rendszer naponta 20-25 km erdészeti út állapotának rögzítését és kiértékelését teszi lehetővé. Ha az erdőgazdaság digitális útnyilvántartással rendelkezik, akkor az erdészeti utak állapota a geoinformatikai rendszerben megjeleníthető. Ennek felhasználásával a várható forgalom ismeretében a szükséges útfenntartási beavatkozások és azok becsült költsége megtervezhető. Az általunk létrehozott rendszert több mint 1000 km erdészeti úton teszteltük. Erre az adatbázisra támaszkodva a közel 3000 km-es burkolt erdészeti úthálózat állapotára is következtethetünk.

Kulcsszavak: szubjektív állapotértékelés, digitális útnyilvántartás, útfenntartás, pályaszerkezet-gazdálkodás

 • Ambrus K. és Pallós I. 2004: Közlekedési létesítmények pályaszerkezetei. BME Építőmérnöki Kar.
 • Carey, W. N. and Irick, P. E. 1960: The Pavement Serviceability Performance Concept (250). Technical report, Highway Research Board.
 • Csorba Á. 1999: Burkolatfelület állapotának minősítése Roadmaster rendszerrel. ÚT 2-2., 118:1999, Magyar Útügyi Társaság.
 • Gáspár L. 2003: Útgazdálkodás. Akadémiai Kiadó, Budapest.
 • Koren Cs.; Tánczos L. és Timár A. 2011: A közúthálózat a nemzeti vagyon eleme, vagyongazdálkodás. Közlekedésépítési Szemle, 61(1): 4-11.
 • Kosztka M. 1986: Erdészeti utak fenntartási rendszere. Doktori értekezés, Erdészeti és Faipari Egyetem.
 • Kosztka M. 2001: Erdészeti utak fenntartási rendszere. NymE Erdőmérnöki Kar, Sopron.
 • Kosztka M. és Péterfalvi J. 1993: Fenntartási feladatok a hazai erdészeti úthálózaton. Erdészeti Lapok, 128(5): 130-132. Teljes szöveg
 • LeClerc, R. V. and Marshall, T. R. 1970: Washington’s pavement rating system: procedures and applications. Washington Dept. of Transportation.
 • Markó G. 2006: Informatika az erdészeti feltáróhálózatok tervezésében és nyilvántartásában. Doktori értekezés, Nyugat-magyarországi Egyetem Teljes szöveg
 • Ponniah, J.; Sharma, B.N. and Kazmierowski, T. J. 2001: A Critical Review of an Existing Pavement Condition Rating System. Proceedings of the International Conference on Managing Pavements August 11-14, 2001 Seattle, Washington, USA.
 • Open Acces - Nyílt hozzáférés

  A cikk teljes terjedelmében szabadon letölthető, és megfelelő forrásmegjelöléssel szabadon felhasználható.

  Javasolt hivatkozás:

  Kisfaludi B., Primusz P., Péterfalvi J. és Markó G. (2012): Erdészeti utak szubjektív állapotfelvétele és értékelése. Erdészettudományi Közlemények, 2(1): 89-105.

  2. évfolyam 1. szám,
  89-105. oldal

  Közlésre elfogadva:
  2012. szeptember 3.

  Kapcsolódó cikkek
  a folyóiratban

  5

  A szerzők további cikkei a folyóiratban

  2

  Témájukban kapcsolódó cikkek az Erdészettudományi Közleményekben*

  A szerzők további megjelent cikkei az Erdészettudományi Közleményekben

  * Automatikusan generált javaslatok a szerzők által megadott kulcsszavak más cikkek címében és kivonataiban való előfordulása alapján. Részletesebb kereséshez kérjük használja a manuális keresést.